Sustainability Award

Het Havenbedrijf, de Maatschappij Linkerscheldoever en Alfaport Voka reiken de Sustainability Award uit aan een bedrijf actief in de haven van Antwerpen. Daarmee willen de initiatiefnemers een project bekronen dat bijdraagt aan de overgang naar een duurzamere haven en aan de realisatie op lokaal niveau van de Sustainable Development Goals die in 2015 door de Verenigde Naties werden gelanceerd. 

Jury- en publieksstemming

In september selecteert de externe jury drie laureaten. Naast de stem van de jury, kiest het grote publiek via een online stemming mee wie van deze laureaten de Sustainability Award 2018 zal ontvangen.

De uitreiking van de Award zal plaatsvinden op 29 november 2018 in het Havenhuis. De uiteindelijke laureaat zal via een speciaal ontworpen steen worden opgenomen in de promenade rond het Havenhuis, om er –samen met toekomstige laureaten- een Walk of Sustainability te vormen. 

Externe jury

  • Juryvoorzitter Marc Van Peel - Havenschepen
  • Linne Van den Brande - Cifal Flanders
  • Eva Geluk - Antwerp Management School
  • Gert Van Eeckhout -  MVO Vlaanderen
  • David Leyssens - Duurzaamheidsnetwerk The Shift
  • Silvia Colazzo van Ecluse - Winnaar van de Sustainability Award 2016
  • Cathy Berckx en Jan Briers - Provinciegouverneurs Antwerpen & Oost-Vlaanderen

De vakjury nomineerde drie finalisten: Ashland Specialities BelgiumBASF en CMB.

Bekijk de filmpjes en breng jouw stem uit!

De online voting loopt tot 19 november 2018.

17 kandidaten dingen mee 

Maar liefst 17 bedrijven uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat voor de Sustainability Award 2018.

Benieuwd naar de andere projecten? We stellen ze hier kort aan je voor:

 

APB Havencentrum – Havenlandklassen voor het middelbaar.

De Havenlandklassen laten jongeren kennis maken met de fascinerende wereld van de haven. Tijdens een meerdaags verblijf beleven de jongeren de haven in al haar facetten. Dit zorgt voor een versterkt draagvlak en een betere doorstroming richting havenberoepen.

BASF Antwerpen – Integraal mobiliteitsplan 2017. 

Dit plan biedt 3.100 werknemers veilige, duurzame en efficiënte alternatieven voor individuele autoritten. Via een aanbod van bussen, lease-fietsen en carpooling zet BASF in op de gezondheid van werknemers en de omgeving en biedt het bedrijf oplossingen voor de filedruk in de regio. 

Belgian Scrap Terminal – The art of recycling.

Belgian Scrap Terminal investeerde in een innovatieve shredderinstallatie voor de verwerking van A tot Z gebruikte materialen tot nieuwe grondstoffen. Zo kan een afgedankte wagen voor meer dan 97 % gerecycleerd worden, wat uniek is op de Europese markt.

B2Bike BVBA – Fietsplan voor werkgevers: meer werknemers op de fiets.

B2Bike begeleidt bedrijven bij het realiseren van het ideale fietsplan. Op die manier stimuleren ze werknemers om de woon-werkverplaatsing met de fiets te doen. Tegen 2019 mikken ze op meer dan 2.000 fietsende werknemers in de haven. 

DP World Antwerp Holding – “Our world, our future”: eerste duurzaamheidsverslag.

Als eerste bedrijf in de haven stelde DP World haar duurzaamheidsverslag voor. Onderdeel hiervan is het programma “Our World, Our Future” dat inzet op het milieu, veiligheid, opleiding en duurzame mobiliteit en bijdraagt tot een duurzame bedrijfscultuur.

Gebr. De Rycke NV – De Bonton oplossing: de betoncentrale op een drijvend ponton.

Gebr. De Rycke ontwikkelde een productie-eenheid voor stortklaar beton die drijvend en mobiel is. Zo kan het beton in de nabijheid van werven of offshore werken geproduceerd worden waardoor er minder transporten nodig zijn.

Katoen Natie Bulk Terminals NV – Zero Pellet Loss Program.

Dit actieplan omvat de preventie van productverlies, filtering en verwijdering van plastiek granulaten. Daarnaast voert Katoen Natie een interne sensibiliseringscampagne over de risico’s van plastiekvervuiling.

Kebony – Kebony Wood Factory: duurzame houtproductie. 

Kebony biedt een duurzaam antwoord op de toenemende vraag naar tropisch hardhout. Het behandelt conventioneel naaldhout zodat het de eigenschappen van tropisch hardhout krijgt. De modificatie gebeurt op een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier. 

Lean Green Expediteurs – Lean & Green traject voor expediteurs en logistieke dienstverleners.

Dit community-project richt zich op duurzame logistieke oplossingen. Deelnemers aan dit traject tonen aan dat ze in hun goederenstromen 20% minder CO2 realiseren over een periode van vijf jaar.

Lineas Group Belgium – Duurzame shuttledienst tussen Linker- en Rechteroever.

De shuttledienst via het spoor bundelt volumes van en naar de mainhub. Deze mobiliteitsoplossing haalt gemiddeld 200 vrachtwagens per dag van de weg en draagt bij tot een verbetering van de modal split in de haven.

Mediterranean Shipping Company SA – Uitbreiding zeeschepen op walstroom.

MSC wil koploper zijn in de sector en investeert bijkomend 100 miljoen euro om zeeschepen uit te rusten met walstroomaansluiting. Walstroom draagt bij tot een betere luchtkwaliteit en beperkt de geluidshinder in de omgeving. 

PSA Antwerp, MPET, ATS – Expo container: duurzaamheidscommunicatie op de werkvloer.

Om het milieubeleid actief te communiceren naar werknemers, werd een zeecontainer ingericht als mobiele expo. De expo werd op alle vestigingen getoond om werknemers bewust te maken en te informeren over verantwoord consumptiegedrag.

Subseas Industries NV – Ecospeed: the washable coating.

Subsea Industries is de innovator op het vlak van scheepsschilderwerken. Ze ontwikkelden Ecospeed, een glasharde, aangroeiwerende coating die gemaakt is zonder toevoeging van zware metalen of giftige substansties en kosten- en brandstofeffectief is.

Sustainable Tank Degassing – Mobiele ontgassingsinstallatie voor zee- en binnenschepen.

Deze installatie verwerkt schadelijke restdampen van zee- en binnenvaartschepen en landtanks door middel van een combinatie van cryo-condensatie en actief kool waardoor de uitlaatgassen niet langer vrijkomen in de atmosfeer.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Opruimactie Galgeschoor kick-off voor port cleanup

De opruimactie van het Galgeschoor in de Port of Antwerp is dé kick-off van de Port clean-up actie.