< name="description" content="Vorige week ontving Port of Antwerp de Energy Observer, het eerste vaartuig ter wereld dat vaart op 100% groen aangemaakte waterstof. Het schip lag 10 dagen aangemeerd aan de voet van het Havenhuis en was meteen ook de aanleiding van de Watt’s next-tentoonstelling rond duurzame energie in de haven.">

Waterstofschip Energy Observer blikvanger tijdens week rond energietransitie

publish date
01/04/2019
Schip "energy observer"

Vorige week ontving Port of Antwerp de Energy Observer, het eerste vaartuig ter wereld dat vaart op 100% groen aangemaakte waterstof. Het schip lag 10 dagen aangemeerd aan de voet van het Havenhuis en was meteen ook de aanleiding van de Watt’s next-tentoonstelling rond duurzame energie in de haven.

Antwerpen was de 34ste halte van het schip dat sinds 2017 doorheen 50 landen en 101 havens vaart. De initiatiefnemers willen met hun wereldreis het bewustzijn rond hernieuwbare energie in de wereld vergroten. Wat maakt de Energy Observer uniek? Het is het eerste zelfvoorzienende waterstofschip zonder uitstoot van broeikasgassen of fijne deeltjes. De waterstof produceert het schip via elektrolyse uit zeewater, met behulp van 130 m² zonnepanelen en 2 windturbines aan boord.

Duurzame energie in de haven

De komst van de Energy Observer was meteen de ideale insteek om in te zoomen op energietransitie in de Antwerpse haven. De interactieve tentoonstelling ‘Watt’s next’ op het Zaha Hadidplein gaf een overzicht van alle initiatieven rond duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan walstroom, een groot stopcontact op de kade, waarop zeeschepen zich kunnen aansluiten en zo hun dieselmotoren niet meer hoeven te laten draaien. De hydroturbine in de Kallosluis die elektriciteit opwekt uit water. Het onderzoek naar hoe we de CO2 van de industrie in haven kunnen opvangen, vervoeren, hergebruiken of opslaan om zo te evolueren naar een CO2-neutrale toekomst. En de overgang naar een multifuel-port waar zowel kleine als grote schepen LNG kunnen tanken, en in de toekomst ook andere groene, duurzame brandstoffen zoals waterstof en methanol.

De tentoonstelling Watt’s next kan je nog tot 24 april bekijken in het Havenhuis en het MAS Havenpaviljoen.

Opruimactie Galgeschoor

Jaarlijks ruimen we het natuurdomein Galgeschoor op tijdens de Opruimactie Galgeschoor in maart