Slimme LED-verlichting bespaart 30% energie

publish date
23/09/2019

De openbare verlichting op de haveninterne wegen op Linkerscheldeoever is sinds kort uitgerust met het draadloos beheerssysteem CityTouch. Hierdoor worden alle verlichtingspunten zogenaamde smart assets. Alle toestellen zijn bovendien vervangen door verlichting op basis van LED. Dat zorgt in totaal voor 30% minder energieverbruik, terwijl er meer licht is. De verlichting is ontworpen door Signify en geplaatst door Maes Industriële Verlichting.

Slimme LED-verlichting bespaart 30% energie

Op afstand te bedienen

Elk verlichtingstoestel heeft een aparte draadloze communicatiemodule die in verbinding staat met een centrale verwerkingseenheid. Hierdoor zijn gegevens over bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur, het verbruik, branduren en kleurweergave continu beschikbaar. Ook is het mogelijk om vanop afstand verlichting te dimmen of aan te schakelen. Doordat de toestellen uitgerust kunnen worden met allerlei sensoren, bijvoorbeeld om geluid, gas, stofdeeltjes en licht te meten, ontstaan er tal van mogelijkheden om belangrijke informatie te verzamelen.

Optimale veiligheid

Defecten komen via automatische alarmering binnen bij het gebouwbeheer van Port of Antwerp en bij Maes Industriële Verlichting. De beheerders reageren proactief op deze alarmering, en minimaliseren de periode van defect tot herstel. Zo genieten de weggebruikers van optimale veiligheid. De LED-verlichting is niet alleen duurzamer: de kleurweergave ligt bij deze technologie 4,5 keer hoger dan bij conventionele gasontladingslampen. Door de lichten feller te maken of te dimmen waar nodig, zijn ze altijd goed zichtbaar.

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!