< name="description" content="Dit zijn de drie projecten waarmee Port of Antwerp geselecteerd werd: Innovatieve sluis wint energie uit waterstroom">

Port of Antwerp kanshebber voor award International Association of Ports and Harbors

publish date
08/05/2019

Een haven is niet enkel een belangrijk knooppunt in de wereldwijde supply chains. Sterk verankerd in lokale en regionale gemeenschappen, draagt zij een grote verantwoordelijkheid en moet ze inspelen op globale uitdagingen als klimaatverandering, mobiliteit en energietransitie. 

geselecteerde projecten voor de sustainability awards

Dit zijn de drie projecten waarmee Port of Antwerp geselecteerd werd:

Innovatieve sluis wint energie uit waterstroom

Het doel van dit project is om elektrische energie te winnen uit intense waterstroom in de bestaande waterkrachtcentrales rond de sluizen. Door gebruik te maken van 3D design, Virtual Reality, Computised Fluid Dynamics en alle kennis van eerdere studies over waterstroming en het gedrag van de waterhuishouding in de haven werd een prototype ontwikkeld, gebouwd en geïnstalleerd. Het kloppend hart van deze innovatie is een driebladige verticale rotor die in de bestaande  infrastructuur werd ingebouwd. Getijdenenergie kan vervolgens worden geïntegreerd in een smart grid met bestaande duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines.

Meer informatie en stemmen voor dit project

Havenbedrijven en overheden voorop in strijd tegen criminaliteit 

PIN is een samenwerkingsverband tussen bedrijven in het Antwerpse havengebied en de lokale overheden, waarbij de bedrijven zich ertoe verbinden om via de politie informatie over verdachte of criminele situaties met elkaar uit te wisselen. Het netwerk verbetert een efficiëntere melding van informatie, waardoor overheden sneller kunnen ingrijpen wanneer verdacht gedrag wordt vastgesteld. Dit leidt tot meer veiligheid en vertrouwen bij de havengebruikers. Deelname aan de pincode is gratis en meer dan 450 havenbedrijven hebben zich van meet af aan bij het initiatief aangesloten in het besef dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Meer informatie en stemmen voor dit project

Internationale samenwerking verbetert mobiliteit en bereikbaarheid

33 partners uit vijf havensteden werken samen aan duurzame mobiliteit op het vlak van woon-werkverkeer en privéverkeer, transport en logistiek. 

CIVITAS PORTIS implementeerde verschillende maatregelen om duurzame stedelijke mobiliteit en bereikbaarheid te verbeteren. Om de juiste infrastructuur voor veilig vervoer te creëren, zijn verschillende grote werven opgestart in en rond stad en havengebied. Tijdens en na deze werken hebben de CIVITAS PORTIS-partners in Antwerpen extra inspanningen geleverd om de autoafhankelijkheid in de stad en het havengebied te verminderen. Een combinatie van zowel harde als zachte maatregelen zorgt voor alternatieve mobiliteitsoplossingen en een mentaliteitsverandering.

Meer informatie en stemmen voor dit project

Port of Antwerp is trots genomineerd te zijn en heeft de sterke ambitie zich te blijven profileren als een thuishaven voor iedereen. In een wereld die steeds verandert, is stilstaan geen optie, maar een stimulans om samen te kiezen voor mensen, innovatie en durf.
 

Opruimactie Galgeschoor

Jaarlijks ruimen we het natuurdomein Galgeschoor op tijdens de Opruimactie Galgeschoor in maart