< name="description" content="Passieve plastiekvanger">

Passieve plastiekvanger drijft drijfafval uit het Doeldok

publish date
09/08/2019

Dit najaar plaatst Port of Antwerp in het Doeldok een passieve plastiekvanger. Het ontwerp van het Nederlandse ingenieursbedrijf Allseas is een eerste ‘proof of concept’ voor schonere havendokken en binnenwateren, zonder drijvend afval. Een belangrijke stap richting minder afvalverspreiding naar natuurlijke waterwegen. De installatie maakt deel uit van een reeks duurzame projecten die Port of Antwerp actief onderschrijft, zoals: Operation Clean Sweep, Zero Pellet Loss en het Convenant Schone Schelde.

Plastiekvanger

Passieve plastiekvanger

De drijvende, passieve plastiekvanger bestaat voor 75% uit gerecycleerde materialen en is modulair bevestigd aan de kade. Zo vergaart het passief, zonder energietoevoer, groot en klein afval in een vergaarbak van 8 m³. Een eenvoudig mechanisch systeem houdt het dokwater schoon met behulp van natuurlijke krachten: wind, water en zwaartekracht. Een smalle drijvende arm van 100 meter, met een diepte van 1,5 meter, begeleidt het drijvende afval naar de mond van de vergaarbak. Daar scheidt een reeks filtersystemen het grotere van het kleinere afval. Buikje vol? Een kraanwagen hijst vanop de kade de modulaire bakken op en brengt het afval weg.

Operationele eenvoud

Het passieve ontwerp van de plastiekvanger illustreert hoe eenvoud voor meer efficiëntie en lagere operationele kosten kan zorgen. Uiteenlopende uitdagingen zoals: onderhoud, de impact van golfslag en bereikbaarheid worden opgelost met een eenvoudig, ingenieus design.

Zuidwestenwind met kans op hotspots

In de haven van Antwerpen, net zoals in de rest van België, waait hoofdzakelijk een zuidwestenwind. Bepaalde plaatsen in de haven zijn daardoor echte hotspots voor zwerfvuil in de dokken. Om die reden werd de meest noordelijke hoek van het Doeldok gekozen als eerste locatie voor de passieve plastiekvanger. Een plek die anders moeilijk bereikbaar is voor de traditionele afvalophaling per boot, wordt zo een stuk efficiënter en zonder risico’s schoongemaakt.

Galgeschoor Plastic Challenge

Ontdek hier wat jij kan doen voor schonere omgeving in de haven en misschien win je wel €10.000.

 

Opruimactie Galgeschoor

Jaarlijks ruimen we het natuurdomein Galgeschoor op tijdens de Opruimactie Galgeschoor in maart