< name="description" content="Drie genomineerden Elk bedrijf actief binnen het Antwerpse havengebied kon deelnemen. Op de open oproep tot kandidaatstelling voor de Award, die voor de zomer werd gelanceerd, reageerden in totaal 18 bedrijven en organisaties.">

Ontdek de genomineerden voor de Sustainability Award 2018 van de haven van Antwerpen

publish date
25/09/2018
Port of Antwerp Sustainability Award

Drie genomineerden

Elk bedrijf actief binnen het Antwerpse havengebied kon deelnemen. Op de open oproep tot kandidaatstelling voor de Award, die voor de zomer werd gelanceerd, reageerden in totaal 18 bedrijven en organisaties.

De vakjury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel heeft ondertussen drie genomineerden geselecteerd. Ashland Specialities Belgium  sprong er uit voor de jury door de manier waarop het bedrijf regenwater hergebruikt. Ze plaatsten 2 extra bufferbekkens om regenwater op te vangen op de eigen en naburige terreinen. Dit levert een besparing op van 64.000 m³ drinkwater per jaar die anders gebruikt wordt in hun waterzuiveringsproces.

BASF werd genomineerd voor zijn nieuwe installatie voor aniline- en energierecuperatie. Het bedrijf produceert jaarlijks 530.000 ton aniline. De bouw van 2 nieuwe units levert 30% recuperatie op van het product en 40.000 ton stoom die hergebruikt kan worden op de site. Daardoor vermindert de afvalproductie met 90% en zijn er jaarlijks 200 vrachtwagentransporten minder nodig.

De ‘Hydroville’ shuttle van CMB NV tenslotte is het eerste passagiersvaartuig dat wordt aangedreven door waterstof. Deze brandstof is milieuvriendelijker en het project draagt bovendien ook bij tot een duurzamer woon-werkverkeer. Het gaat om een pilootproject dat als test dient om waterstoftechnologie op grote schaal toe te passen.

Marc Van Peel, schepen voor haven en voorzitter van de vakjury: “De jury wenst alle deelnemende bedrijven te feliciteren en looft de inzet van de bedrijven om bij te dragen aan een succesvolle duurzame transitie van de haven van Antwerpen. De ingezonden projecten zijn een inspiratiebron voor andere bedrijven in de haven en ver daarbuiten. Bij de nominatie van de inzendingen gaven we de voorkeur aan creatieve, participatieve en innovatieve oplossingen. We zijn ervan overtuigd dat de genomineerde projecten van Ashland Specialties Belgium, BASF en CMB uitstekende voorbeelden zijn van hoe commercieel gedreven projecten een hoge duurzaamheidswinst kunnen realiseren.”

Een award in het teken van een duurzame haven

De Sustainability Award bekroont een project dat bijdraagt aan een duurzamere haven en invulling geeft aan de Sustainable Development Goals die in 2015 door de Verenigde Naties werden gelanceerd. Bij de eerste editie in 2016 won ECLUSE. Zij bouwen intussen aan een stoomnetwerk dat stoom levert aan de omliggende havenbedrijven voor de verwarming van hun gebouwen. Op termijn betekent dit een besparing van 100.000 ton CO2 per jaar. Volgend jaar wordt het 5e duurzaamheidsverslag van de havengemeenschap gepubliceerd dat een toetssteen vormt voor de ambitie die de haven koestert om koploper te blijven in het creëren van duurzame toegevoegde waarde.

Online voting

Het brede publiek kan meebepalen welke genomineerde de opvolger zal worden van Ecluse. Vanaf vandaag kan er gestemd worden via een online voting tot 19 november 2018.  De resultaten van deze stemming bepalen, naast de puntentelling van de jury, mee wie de award wint. De uitreiking vindt op 29 november plaats in het Havenhuis, zelf een toonbeeld van duurzaamheid. De winnaar wordt met een speciaal ontworpen steen opgenomen in de Walk of Sustainability aan de voet van het Havenhuis.

Tentoonstelling ‘Iedereen SDG Held’

Het Havenbedrijf Antwerpen werkt samen met Ubuntu Festival vzw aan de tentoonstelling ‘Iedereen SDG Held’ waarin de Sustainable Development Goals de rode draad vormen. De tentoonstelling brengt verschillende mensen in beeld die bijdragen aan de realisatie van de SDG’s. Ook de kandidaten van de Sustainability Award worden opgenomen in de tentoonstelling. De tentoonstelling zal onder andere in het atrium van het Havenhuis staan in aanloop naar de uitreiking van de Sustainability Award (november). De tentoonstelling zal ook op andere locaties in Vlaanderen te zien zijn.

Opruimactie Galgeschoor

Jaarlijks ruimen we het natuurdomein Galgeschoor op tijdens de Opruimactie Galgeschoor in maart