Hare Majesteit de Koningin opent duurzaamheidscongres #WPSP2018

publish date
27/03/2018

Ruim 2,5 jaar geleden bereikten de Verenigde Naties een akkoord over de Sustainable Development Goals (SDG’s), een reeks van 17 doelstellingen voor duurzame internationale ontwikkeling. 

Hare Majesteit de Koningin

Als motoren van economische groei en ontwikkeling zijn havens wereldwijd een belangrijke partner in het realiseren van de SDG’s. Dat ze zich zullen engageren om duurzame toegevoegde waarde te creëren zoals voorzien in de SDG’s, schrijven ze nu voor het eerst ook neer in één gezamenlijke verklaring: het World Ports Sustainability Program (WPSP) Charter.

Internationaal duurzaamheidscongres in Antwerpen

De ondertekening van dat charter vindt vandaag plaats in het Havenhuis, tijdens een tweedaags durend event dat geopend wordt door Hare Majesteit de Koningin, één van de internationale SDG ambassadeurs.

 

Na haar speech nemen onder meer Kitack Lim, secretaris-generaal van de International Maritime Organisation, en Christiana Figueres, voormalig Executive Secretary van de klimaatconferentie van de VN, plaats achter het spreekgestoelte. Daarna volgen nog enkele inspiratie- en discussiesessies met gerenommeerde gasten van over de hele wereld. 

  

World Ports Sustainability Program (WPSP) Charter

WPSP wordt donderdag afgesloten met de ondertekening van het WPSP-charter, dat ondertekend wordt door ESPO, de European Sea Ports Organisation, AIVP, The Worldwide Netwerk of Port Cities, AAPA, de American Association of Port Authorities, PIANC, The World Association for Waterborne Transport Infrastructure en IAPH, de International Association of Ports and Harbours, die het initiatief nam tot WPSP. Naast deze founding partners zullen ook de partners ICHCA en IADC het charter ondertekening. Zo zijn ook andere partners in de globale supply chain zoals verladers, scheepvaart en havenautoriteiten betrokken bij WPSP. Samen vertegenwoordigen deze organisaties bijna 1000 havens en havengerelateerde bedrijven en instanties uit meer dan 100 landen van over de hele wereld. Met dit charter engageert de internationale havengemeenschap zich in Antwerpen voor duurzame groei en ontwikkeling. 

"Havens overal ter wereld zetten koers naar een toekomst die uitgebouwd wordt rond duurzame economische modellen", zegt Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf. "Dit transitieproces bevat de elementen die ons zullen helpen om een antwoord te bieden op de mondiale, maar ook lokale uitdagingen die zich vandaag aftekenen, zoals de klimaatproblematiek, mobiliteit, digitalisering, migratie en sociale integratie".

De tweede dag van WPSP staat in het teken van workshops over verschillende thema’s, zoals onder meer klimaat & energie, safety & security en resilient infrastructure.

Ontdek de foto's van het event

 

 

 

 

Stem mee voor de Port of Antwerp Sustainability Award 2018!

Voor de Sustainability Award 2018 zijn Ashland Specialities Belgium, BASF en CMB genomineerd. De vakjury koos deze projecten uit 17 inzendingen. Ook jij kan mee stemmen! De online voting loopt tot 19 november 2018.