Woon-werkverkeer als werknemer

De Antwerpse haven geeft werk aan mensen in de ruime regio. Meer dan 15.000 mannen en vrouwen uit de stad Antwerpen zijn actief in de haven. Maar liefst 94% van de werknemers uit de haven van Antwerpen woont in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. In de omliggende gemeentes werkt 15 tot 30% van de inwoners in de haven. Al die mensen verplaatsen zich naar hun werk, en ook in dat woon-werkverkeer wil de haven en haar partners duurzame keuzes stimuleren. Want zo’n vier op de vijf van de werknemers komt alleen met de auto naar het werk, en ondervindt dus niet alleen hinder van de files (en veroorzaakt ze mee) maar beïnvloedt zo ook de luchtkwaliteit. Dat aantal moet met 10% omlaag tegen 2030.

1 op 5 werknemers komt op een duurzame manier naar het werk: met het collectief vervoer, met de fiets, al carpoolend of met openbaar vervoer. Kiezen voor duurzamere mobiliteitsopties heeft niet alleen ecologische voordelen. Het is vaak ook goed voor je gezondheid (meer beweging, minder stress ...) en je portemonnee (fietsvergoeding of terugbetaling van je abonnement voor openbaar vervoer, geen autokosten …) Alfaport-Voka maakte daarom bereikbaarwerk.be, een website die werkgevers wegwijs maakt in de diverse alternatieve mobiliteitsoplossingen.

Meer fietsen

Het Havenbedrijf optimaliseert fietsinfrastructuur zoals de heraanleg van het fietspad langs de Scheldelaan (ten noorden van BASF) waar dagelijks zo’n 600 fietsers passeren. Aanpassingswerken maken de haven per fiets veilig bereikbaar vanuit elke woonkern die aan de haven grenst. De fietskaart toont veilige routes. Inzetten op veilig fietsen werkt: het aantal ongevallen tijdens het woon-werkverkeer per fiets daalt. Zie je onderweg een probleem met een fietspad in of naar de haven? Meld ons dat hier

Meer de Schelde over met de waterbus

Maak gebruik van de veerdiensten en nieuwe waterbus om de haven te bereiken. Je fiets kan mee.

Meer collectief vervoer

Neem collectief vervoer en de pendelbussen, georganiseerd door de bedrijven, net zoals 10% van de werknemers in de haven.

Meer carpooling

Een beperkt deel van de werknemers die met de auto naar het werk komen, zit niet zelf aan het stuur maar rijdt mee. Dat is financieel voordelig (voor chauffeur en passagiers) en gezellig. Om dit verder te stimuleren heeft de havengemeenschap samen met het Havenbedrijf en Maatschappij Linkerscheldeoever een carpoolplatform opgericht. Vind op dit platform op eenvoudige wijze een carpoolpartner, ook bij mensen van een ander bedrijf zoals CNH industrial Belgium nv , ENGIE Electrabel, Hanjin Shipping en Lanxess, Arlanxeo, BASF, Eurochem, Inovyn en Styrolution.

Meer plaats- en tijdsonafhankelijk werken

Steeds meer bedrijven geven de keuze aan werknemers om niet elke dag op de site zelf te komen werken of om te werken binnen glijdende uren. Omdat dat kan zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, een betere productiviteit en minder files. Je hoeft immers niet de baan op tijdens de spitsuren. Door het flexibele werken kan je, binnen de gemaakte afspraken in het bedrijf, zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Het Havenbedrijf Antwerpen past zelf het plaats- en tijdsonafhankelijk werken toe. 

Meer efficiëntie met de auto

Het Havenbedrijf informeert mensen die in de haven moeten rondrijden over de lopende werken aan wegen, bruggen, sluizen … Zo vermijd je om lang te moeten stilstaan of onverwacht te moeten omrijden. Ook Slimnaarantwerpen.be helpt daarbij, en wijst je op eventuele alternatieven.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!