Tewerkstelling

In de haven zelf zijn er 60.656 voltijdse jobs. Nog veel meer mensen worden indirect tewerkgesteld dankzij de activiteiten in de haven. Die 142.348 voltijdse jobs zijn goed voor 6,5% van de tewerkstelling in Vlaanderen en 3,7% van die in België. Het grootste aantal medewerkers (16.000) woont in Antwerpen zelf, daarnaast wonen ze vooral in Oost-Vlaanderen, de rest van de provincie Antwerpen en de Zuid-Nederlandse regio.

Mensen die werken, hebben meer koopkracht. De inkomstenbelasting geeft bovendien extra mogelijkheden voor de overheid. Om tewerkstelling in de haven verder duurzaam te laten groeien, heeft de havengemeenschap aandacht voor:

  • veiligheid (voor minder arbeidsongevallen);
  • betrokkenheid van werknemers (voor een marktconform salaris en andere aantrekkelijke voordelen);
  • diversiteit (culturele achtergrond, man-vrouw-verhouding, nieuwkomers …);
  • opleidingen en competentieontwikkeling;
  • oplossingen voor woon-werkverkeer;
  • activering van werkzoekenden voor knelpuntberoepen;
  • loopbaanzekerheid.

Daarnaast is er ook ruimte voor sociale tewerkstelling. De sociale economie biedt immers kansen aan mensen uit kansengroepen. Het rendement van ondernemingen in de sociale economie is niet louter financieel maar ook maatschappelijk.

De Vlaamse regering ondersteunt daarom projecten van werkgevers uit de sociale economie, uit de niet-commerciële sector met een (loon)subsidie.

Vind hier interessante projectoproepen.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!