Stakeholderparticipatie

Stakeholders, of ‘belanghebbenden’, dat zijn medewerkers, omliggende bedrijven, klanten, leveranciers, omwonenden, de lokale overheden, kennisinstellingen … Een zeer diverse groep dus. Door met deze mensen te overleggen, transparant en toegankelijk, kunnen bedrijven te weten komen waar ze (samen) aan moeten werken. Meer betrokkenheid en begrip van alle stakeholders zijn immers belangrijk voor een duurzame toekomst en groei van het bedrijf.

Stakeholders goed informeren en laten participeren vergroot het draagvlak rond je bedrijf:

  • Mensen begrijpen beter wat je bedrijf doet. Ze appreciëren de open communicatie, en bijgevolg ook meer je business;
  • Samen kan nagedacht worden hoe positieve punten kunnen worden versterkt en negatieve effecten kunnen worden aangepakt;
  • Conflicten tussen het bedrijf en stakeholders kunnen in een vertrouwd contact worden uitgeklaard. Dat verkleint het risico op reputatieschade;
  • In langetermijnstrategie kun je beter inschatten hoe stakeholders kunnen reageren, en of dat een voor- of nadeel is bij de uitvoering van plannen;
  • Mensen buiten de bedrijfsmuren, of buiten de muren van de managementbureaus, kunnen een bedrijf inspireren met frisse, innovatieve ideeën met het oog op duurzamer samenleven en -werken.

In dialoog gaan met stakeholders kan met overlegraden, opendeurdagen, online platforms …

Slechts enkele voorbeelden:

  • In de haven is elke twee jaar een algemeen stakeholdersoverleg georganiseerd door het Havenbedrijf, MLSO en VOKA Alfaport, met workshops en presentaties, ook met betrekking tot duurzaamheid.
  • Bedrijven binnen de haven die samen willen werken aan de transitie naar een duurzamere haven is er een LinkedIn-groep Sustainable Port of Antwerp . Een handige manier om uit te wisselen en elkaar te vinden. Interesse? Sluit je gerust aan.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!