Samenwerking

Alle actoren in de haven vormen samen een uniek ecosysteem. De haven vormt zo een broedplaats voor duurzame én succesvolle samenwerkingen. Door samen te werken, halen ondernemers het meeste uit elkaars nabijheid. Ze kunnen kennis en voorzieningen delen, en de ene zijn restwarmte of bijproduct kan de andere zijn energie of grondstof zijn.

Circulaire economie in de praktijk

De vrijgekomen stoom, restwarmte en reststoffen zoals chemicaliën, zijn vaak een afvalproduct. Toch zijn er heel wat bedrijven die dit kunnen hergebruiken. Prima voor het milieu, en voor het budget: minder impact op het milieu, minder kosten voor inkoop van energie of grondstoffen, minder kosten voor afvalverwerking … Circulaire economie kàn, dankzij samenwerking, creativiteit en onderzoek.

Gedeelde infrastructuur en voorzieningen

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van gedeeld bedrijventerreinmanagement. Zo delen ze bijvoorbeeld de kosten en personeel voor onderhoud, afvalophaling of vervoer van werknemers.

Platformen voor uitwisseling

Samen gaan bedrijven ook rond de tafel zitten met onderwijsinstellingen, innovatieve start-ups, andere havens, omwonenden, werknemers … Zo bouwen we aan een duurzame toekomst, op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Opruimactie Galgeschoor kick-off voor port cleanup

De opruimactie van het Galgeschoor in de Port of Antwerp is dé kick-off van de Port clean-up actie.