Recreatie

De haven is een unieke omgeving voor een verrassend en leerrijk bezoek. Je kan de wereld van de haven verkennen per fiets, boot of bus of een wandeling maken in een van de vele natuurgebieden. Eerder een sportvisser of amateurfotograaf? Of wil je op een leuke manier de geschiedenis van de haven ontdekken? Ook dan bieden verschillende spelers in de haven actieve en ontspannende mogelijkheden voor toeristen en omwonenden.

Wandelen in natuurgebieden

Tijdens een wandeling kan je bij uitstek genieten van onze inspanningen om 600 ha natuur alle kansen te geven. Het havengebied is immers de thuisplek van bijzondere fauna en flora, dankzij het brakke water (waar zoet en zout water samenkomen), getijden en kalkrijke bodems van schelpenzand. Maar liefst 90 bedreigde soorten vinden een beschermde leefomgeving in de haven. Enkele dieren en planten zijn zelfs bijna uitsluitend in de haven van Antwerpen te vinden. Vooral voor waterminnende vogels, amfibieën en bloemen zijn de slikken en schorren rond en in het water een paradijs.

Met het project ‘De Antwerpse Haven Natuurlijker’ werken Natuurpunt en het Havenbedrijf samen aan een netwerk van ecologische infrastructuur in de haven. Een soortenbeschermingsprogramma waarborgt bovendien het voortbestaan van kwetsbare dieren en planten. Meer over hoe we investeren in natuurontwikkeling.

In gebieden in en rond de haven laten we de natuur ongestoord haar gang gaan, onder het waakzame en deskundige oog van medewerkers en vrijwilligers van Natuurpunt. Er worden wel regelmatig geleide wandelingen georganiseerd in De Kuifeend, Grote Kreek en Verlegde Schijns en Paardenschor en Schor Ouden Doel. Vanop uitkijkposten en dijken kan je ook delen van Galgeschoor en Groot Buitenschoor, Drijdijck, Putten West en Zoetwaterkreek en Prosperpolder Noord en Doelpolder observeren. Meer daarover vind je bij Natuurpunt Antwerpen-Noord, Natuurpunt-Wal, Natuurpunt Waasland en Natuurpunt Hobokense Polder.

Heel wat (rolstoelvriendelijke) paden in andere natuurgebieden zijn vrij toegankelijk. Ga op ontdekking in deze verrassende natuurgebieden:

Gratis havenfietskaart

Voor wie op een sportieve manier wil kennismaken met de haven zijn er vier uitgestippelde fietsroutes tussen de 10 en 60 kilometer. In het vlakke landschap van de haven ontdek je de bedrijvigheid van economie én natuur. De havenfietskaart of een smartphonehouder voor op je stuur (als je liever onze app gebruikt) kun je gratis ophalen aan het MAS Havenpaviljoen. Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Waasland laten je ook graag de Havenlandroutes verkennen.

De haven vanop het water

De haven kun je bekijken vanuit een uniek perspectief, namelijk tijdens een boeiende rondvaart op de Schelde of een rit met de waterbus. Je krijgt er een beeld van de bedrijvigheid op de kade en vaart vlak langs reusachtige schepen van honderden meters lang.

Met de bus door de haven

Ook per bus kan je de haven ontdekken. Verschillende organisaties bieden busritten door de haven aan. Maak kennis met plaatsen waar je anders nooit komt, onder begeleiding van een deskundige gids.

  • Bustours Port of Antwerp en Maatschappij Linkerscheldeoever organiseren gratis bustours door het havengebied, zowel op de Linker- als op Rechterscheldeoever, onder begeleiding van een deskundige gids van gemeente Beveren, MAS Havenpaviljoen of het Havencentrum. Ook het duurzame karakter van de haven komt aan bod;
  • Bustours Antwerp Port Tours: Laurens Van Lieshout, sinds kort een echte Havenheld, rijdt met zijn bus het hele havengebied rond. Met een iPad kan je tijdens zijn tour ook ontdekken wat er zich binnen de haven afspeelt.

De haven ontdekken met een gids

Wil je graag zelf een gegidst bezoek aan de haven organiseren? Hier vind je een geschoolde havenkenner als gids:

  • De toeristische dienst van de gemeente Beveren heeft een stel excellente gidsen in huis. Zij zijn echte kenners van de havenontwikkeling op de Linkerscheldeoever en de grote gemeente Beveren betreft.
  • Het Havencentrum in Lillo heeft als doel om alles wat in de haven gebeurt bekender te maken, met een focus op jongeren en tewerkstelling. Tijdens de week maken zij vooral schoolgroepen wegwijs in havengebied, maar ook andere groepen en particulieren kunnen er terecht.

Vissen

Rustig vissen op een mooi plekje in de haven? Dat kan. Het Antwerpse havengebied is een prachtig decor voor vissportliefhebbers. Tussen het vissen door valt er namelijk altijd wel bedrijvigheid te zien, zowel op de kades rondom als in de dokken of op de Schelde zelf. Benieuwd naar vissen in de haven?

Ontspannende uitjes naar het havengebied

Ben je fotograaf en wil je foto's nemen in de haven? Wil je de geschiedenis van de haven leren kennen in de verschillende erfgoedmusea ? In verschillende onthaalpunten van Havenland vertellen we je graag meer over deze recreatiemogelijkheden. Een duurzame haven, dat betekent bovendien communicatie met iedereen die met de haven te maken heeft. Vanzelfsprekend horen ook bewoners van de omgeving rond de haven bij die stakeholders. Met Havenland richten we ons ook specifiek op deze belangengroep. We organiseren open activiteiten waarop omwonenden worden uitgenodigd voor een blik achter de schermen, voor een sportieve of culturele activiteit …

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!