Pijpleidingen

Veel vloeistoffen en gassen worden in de haven getransporteerd via pijpleidingen. In het havengebied ligt ongeveer 1000 kilometer aan pijpleidingen. Veel chemische bedrijven maken er gebruik van. Vloeistoffen en gastransport via de ruim 48 verschillende pijpleidingen is snel, veilig en milieuvriendelijk.

Transport via pijpleidingen veroorzaakt geen files en heeft een grotendeels beperkte impact op het landschap en het ecosysteem. Ook de sociale kosten, op vlak van vervoersemissies, geluidsoverlast, congestie of benutting van ruimte zijn nihil.

De pijpleidingen stoppen trouwens niet buiten de haven. De Haven van Antwerpen is het belangrijkste knooppunt van de West-Europese pijpleidingen. Ook het achterland wordt ermee bediend. Zo wordt er dagelijks zoveel ruwe olie van Rotterdam naar Antwerpen vervoerd via de Rotterdam Antwerp Pipeline (RAPL) als het equivalent van een colonne van 30 kilometer aan tankvrachtwagens die continu tussen de twee steden zou moeten pendelen.

Bedrijven die gebruik (willen) maken van het extensieve pijpleidingennetwerk vinden meer informatie op de website Port of Antwerp.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Opruimactie Galgeschoor kick-off voor port cleanup

De opruimactie van het Galgeschoor in de Port of Antwerp is dé kick-off van de Port clean-up actie.