Mobiliteit als omwonende of werknemer

Zowel voor bewoners, werknemers als bedrijven is een bereikbare haven belangrijk. Maar België is een transitland: onze buurlanden gebruiken het Belgisch wegennet (dus ook de Antwerpse ring) om goederen te vervoeren. Ons eigen vrachtvervoer maakte in 2016 slechts 5% uit van het wegverkeer in de regio. Samen met wegenwerken en woon-werkverkeer zorgt dat voor vertragingen. Toch willen we de impact van ons vervoer op de mobiliteit via wegen in Antwerpen verminderen. 

We nemen verschillende initiatieven om bedrijven te ondersteunen in duurzame mobiliteitskeuzes:

  • We adviseren bij een modal split, bijvoorbeeld een transportcombinatie met spoor of binnenvaart. Tegen 2030 zou 42% van alle haventransport met containers op een binnenschip vervoerd moeten worden, 15% via het spoor en slechts 43% via de weg. 
  • Door een uitgebreid netwerk van pijpleidingen in en buiten de haven stromen vloeistoffen en gassen, zelfs tot in Rotterdam. Dit voorkomt dat er honderden vrachtwagens per dag de baan op moeten. 
  • Het Havenbedrijf en haar partners investeren voortdurend in het onderhouden, optimaliseren en vernieuwen van het wegennet in de haven. 
  • We ondersteunen duurzaam en alternatief woon-werkverkeer.

Werk of woon jij in of rond de haven? Er bestaan heel wat alternatieven voor de auto. Meer over duurzaam woon-werkverkeer lees je hier.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!