Milieu & Natuur

Ongeveer 150.000 mensen werken in het havengebied en ongeveer een miljoen mensen wonen in de omgeving ervan. Ze leven en werken beter, als hun leefomgeving gezond is. Voor hen, en om te kunnen blijven groeien als economisch belangrijke locatie, hebben we ook initiatieven voor een groener havengebied.

Wat doen de bedrijven?

Bedrijven in de haven nemen maatregelen om vervuiling van de lucht, het water, de bodem ... te verminderen. Ze herbekijken bijvoorbeeld hun transportmogelijkheden, hun afvalproductie en hun energieverbruik en zoeken naar duurzamere oplossingen. Zelfs op geluidsoverlast, voor mensen en dieren, wordt gelet. De economische activiteiten in het havengebied zullen uitbreiden, maar met oog voor behoud, versterking en verdere ontwikkeling van de natuur in en rond het havengebied.

De haven als natuurgebied

Je zou het misschien niet vermoeden, maar toch is de haven ook een belangrijk natuurgebied. In het water, in ‘verloren hoekjes’ op bedrijfsterreinen en in de groene zones vinden veel planten en dieren een thuis.

Wat gebeurt er in de haven voor instandhouding en ontwikkeling van kostbare ecosystemen, om te voldoen aan Vlaamse en Europese natuurwetgeving? 

De aanwezige natuur biedt ook recreatiemogelijkheden. Bij enkele bedrijven op Linkeroever, bijvoorbeeld MLSO en Yusen, gaan tijdens de middagpauze groepjes werknemers wandelen of lopen. Tijdens een personeelsuitstap kun je een natuurgebied bezoeken of aan ecogolf doen. Of wat denk je van een dag werken met de mensen van Natuurpunt in een natuurgebied in de buurt, als teambuilding?

Bedrijven kunnen zelf hun steentje bijdragen aan een beter milieu en gezonde natuur in de haven.

Contacteer ons voor ideeën

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Je ontdekt de winnaar van de Port of Antwerp Sustainability Award 2021 op 21 juni.