Met de fiets

Gemiddeld 700 fietsers rijden dagelijks langs de fietstelpaal aan de Scheldelaan. Fietsende werknemers doen gemiddeld 19 km heen en terug, steeds meer met een elektrische fiets.

Met de fiets naar het werk, dat bespaart werknemers geld (zeker dankzij de fiscaal aantrekkelijke fietsvergoeding), is goed voor hun gezondheid en vermindert stress. Bovendien stoot een fiets geen schadelijke stoffen uit. Allemaal voordelen. En werknemers hoeven zich niet te laten tegenhouden door het slechte weer: slechts 7 dagen op de 100 regent ‘t.

Welke voordelen heeft fietsen voor werkgevers? Werknemers stimuleren om te fietsen heeft fiscale voordelen. Bovendien zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kun je de kosten voor opdrachtverkeer van medewerkers beperken (als ze de bedrijfsfiets kunnen nemen in plaats van de auto). Een fietsend personeelslid hoeft bovendien niet in de file te staan of een parkeerplaats te zoeken, en kan zijn reistijd dus accurater inschatten.

Zowel voor werknemers als werkgevers is de veiligheid tijdens het fietsen ook heel belangrijk. De laatste jaren is de haven veel veiliger geworden voor fietsers. Het Havenbedrijf en Vlaamse Gewest verbeteren bijvoorbeeld de fietsinfrastructuur in de haven en richten zich daarbij in het bijzonder op knelpunten zoals bruggen en sluizen. Het Havenbedrijf organiseert bovendien de veerpont aan het Kanaaldok, voor fietsers. 

Bekijk en verspreid deze 20 tips voor fietsen naar de haven.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Opruimactie Galgeschoor kick-off voor port cleanup

De opruimactie van het Galgeschoor in de Port of Antwerp is dé kick-off van de Port clean-up actie.