Klimaat

Broeikasgassen beïnvloeden de opwarming van de aarde. De haven van Antwerpen, met de grootste petrochemische cluster van Europa, zorgt voor broeikasgasemissie. We willen daarom de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, samen met jouw bedrijf als partner. En daarin boeken we vooruitgang: energieverbruik wordt efficiënter, broeikasgasemissie is verminderd en energie wordt duurzamer geproduceerd.

Gelet op het internationale beleidskader moet de havengemeenschap op lange termijn klaar zijn voor een CO2-arme economie. De Antwerpse havengemeenschap ondersteunt de ambitieuze doelstellingen van COP21 (het ‘Akkoord van Parijs’) en vult die concreet in. Een goede basis voor het internationale en nationale beleid voor de komende decennia.

Die doelstellingen zijn:

  • de temperatuurstijging beperken tot 1,5°C (t.o.v. de pre-industriële periode);
  • landen helpen om zich aan te passen aan klimaatopwarming;
  • de transitie maken naar een CO2-arme economie;
  • de nodige middelen daarvoor uittrekken.

De ruimte voor nieuwe technologieën (elektrische en plug-in hybride auto’s, energie-efficiënte kantoren met intelligente verwarmings- en koelsystemen …) zijn daarvan slechts enkele voorbeelden.

We geloven in de voordelen van deze keuze. Want die brengt bedrijven en de economie:

  • meer werkgelegenheid (door nieuwe technologieën);
  • meer concurrentievermogen (door beleidsmatige veerkracht en energiebesparing);
  • duurzame economische groei (door aantrekken van nieuwe productieprocessen).

Een CO2-arme economie is technisch en financieel haalbaar. De kosten van klimaatverandering zullen voor de economie en de maatschappij immers veel hoger zijn dan de kosten voor implementatie van klimaatvriendelijke maatregelen.

 

 

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!