Goederenoverslag

Containertrafiek groeit wereldwijd. De haven van Antwerpen speelt hierin, als tweede grootste containerhaven van Europa, een belangrijke rol. Door deze evolutie dragen we ook bij aan de werkgelegenheid en dus aan sociale welvaart. Daarnaast zoeken we ook voortdurend mee naar oplossingen die ecologisch duurzamer zijn.

Bedrijven maken een mix van verschillende transportmogelijkheden. Dat de haven daarop een antwoord kan bieden en minder belastende opties voor het milieu kan aanbieden, is een van haar sterktes. De haven is de partner voor ‘value added logistics’ bij de combinatie van verschillende transportmethodes. Als haven zijn we namelijk gespecialiseerd in laden, lossen en opslaan van goederen in de schakels tussen het voorland, de haven zelf en het achterland.

  • De haven van Antwerpen dankt haar zeer voordelige ligging in Europa aan de korte afstand tot de Noordzee. Zeeschepen bereiken de haven van Antwerpen na minder dan 100 km. Het grootste deel van de weg van goederen kan zo dankzij de haven gebeuren via de zee. Scheepvaart is een transportmethode met minder milieu-impact dan transport door de lucht of over de weg, en zo moet vaak alleen de eerste of laatste fase van het transport via trein of trucks.
  • Goederen kunnen opgeslagen worden in de haven, tot goederen overgezet worden op ander transport. Heel wat bedrijven in de haven zijn gespecialiseerd in verschillende types goederen die in bulk worden aangeleverd.
  • De verbinding met het achterland van Europa wordt verzekerd met een efficiënt netwerk van binnenvaart en spoortransport, eveneens duurzame vervoersmethoden. Binnenvaart blijft een veilige, betrouwbare en snelle vervoersmethode. We zien bovendien meer bedrijven kiezen voor de trein als transportmiddel.
  • Pijpleidingen kunnen ook bepaalde goederen zoals gas tot in andere industriële zones brengen, zelfs bijvoorbeeld tot in de haven van Rotterdam. Geen trein, schip of vrachtwagen nodig. Dat volume willen we graag zien stijgen.

Wat opvalt, is dat de hoeveelheid ‘liquid bulk’ die wordt over- en opgeslagen in Antwerpen enorm groeit, dankzij de aanwezigheid van heel wat petrochemische bedrijven. De clustering van bedrijven en gespecialiseerde op- en overslagmogelijkheden geeft dus heel wat voordelen.

Zoek je een duurzame oplossing voor de overslag van de goederen van je bedrijf? Contacteer ons, we adviseren graag.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!