Duurzaam investeren

De haven van Antwerpen creëert een investeringsklimaat waarin economische activiteiten kunnen renderen binnen een duurzaam kader. Economische ontwikkeling krijgt de nodige kansen, terwijl mens en milieu niet in gevaar komen. In de haven van Antwerpen kan dat. Elke onderneming, groot of kleiner, kan hier duurzaam ondernemen.

Voordelen van duurzaam ondernemen

Duurzame keuzes maken, dat sterkt het imago van een bedrijf. Het beïnvloedt op een positieve manier de relatie met partners, overheden, de samenleving, belangengroepen en medewerkers. En dus kan duurzaam beleid binnen een bedrijf een impact hebben op omzet. Maar er zijn meer financiële voordelen:

  • Door in te spelen op hoe de markt en de samenleving zullen veranderen, is een bedrijf beter voorbereid op de toekomst en eventuele crisissen.
  • Door kritisch te kijken naar elk aspect van zijn activiteiten, ziet een bedrijf opportuniteiten om efficiënter te werken en om te innoveren.

Duurzaam ondernemen geeft een bedrijf dus een sterkere concurrentiepositie.

Extra troeven voor duurzame ondernemingen in de haven van Antwerpen

Hoge productiviteit in logistiek, klantgerichte dienstverlening met ervaring en de beschikbare gronden en opslagruimtes zijn sterke argumenten om te kiezen voor een vestiging in de haven van Antwerpen. Daarnaast biedt de aanwezigheid van heel wat bedrijven in de (petro)chemie kansen voor samenwerking en integratie met nieuwe bedrijven.

Bedrijven halen in de haven van Antwerpen bovendien nog meer rendement uit hun investering wanneer ze hier duurzaam willen ondernemen:

  • De centrale ligging, in het hart van de Antwerpen-Rotterdam-Rijn-Ruhr-cluster, is ideaal voor transport over water.
  • Het Havenbedrijf investeert de opbrengst van haar windenergie in innovatieve energie-oplossingen binnen het havengebied. Dankzij het energiefonds kunnen bedrijven bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming of inhoudelijke ondersteuning krijgen voor energie-audits, strategische energieplannen of verlichtingsstudies.
  • Bedrijven kunnen gebruik maken van Wind aan de Stroom en het stoomnetwerk ECLUSE. Hier lees je meer over groene energie in de haven.
  • De Antwerpse, Vlaamse en Belgische overheid bieden bedrijven een gunstig investeringsklimaat. Meer over de kostenbesparende ondersteuningsmogelijkheden vind je hier.
  • Maatschappelijk welzijn, ecologie en ondernemen gaan samen. We zien duurzaamheid breder dan alleen de aandacht voor milieu-impact. Als Havenbedrijf investeren we ook in de gezonde en veilige toekomst van de mensen en de samenleving in en rond de haven. Door te kiezen voor de haven van Antwerpen, investeer jij daarin mee.
  • België beschikt over zeer goed opgeleide mensen. Deze aanwezige expertise biedt potentieel voor innovatie en ontwikkeling.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Opruimactie Galgeschoor kick-off voor port cleanup

De opruimactie van het Galgeschoor in de Port of Antwerp is dé kick-off van de Port clean-up actie.