Binnenvaart

Dankzij de centrale ligging binnen het Europese binnenvaartnetwerk is de haven verbonden met belangrijke economische centra. Binnenvaart is een veilige en duurzame transportmodus met toekomstpotentieel. Vandaar dat we de efficiëntie van de binnenvaart willen stimuleren en ondersteunen met infrastructuur en nieuwe diensten.

In 2016 vaarden ongeveer 49.300 binnenschepen de haven binnen om stukgoederen, droge en vloeibare bulkgoederen en containers aan- en af te voeren naar onder meer België, Noord-Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Er worden meer dan 220 containershuttles per week ingezet van en naar 85 bestemmingen in Europa. In totaal verloopt 37% van de totale maritieme goederentrafiek tussen de haven en bestemmingen in het Europese achterland via de binnenvaart. 

Meer efficiëntie

  • Instream draagt bij tot een vlotter en veiliger binnenvaartverkeer, een gebundelde containerafhandeling op de terminals en een efficiënte distributie in de haven. 
  • We willen de efficiëntie van de haveninterne distributie van containers verhogen. De Premium Barge Service (PBS) laat een snel en efficiënt vervoer van containers tussen de verschillende terminals in het havengebied toe.  
  • De havengemeenschap wil de bundeling van kleine volumes containerbinnenvaart stimuleren. 

Ondersteuning

  • Het Port of Antwerp Connectivity Platform biedt een handig overzicht van alle binnenvaart- en spoordiensten voor containers in Europa. 
  • Port of Antwerp Intermodal Solutions faciliteert, in samenwerking met de binnenvaartsector en verladers, de opstart van nieuwe of meer frequente diensten naar strategische Europese bestemmingen. 

Binnenvaart en milieu

Het  Havenbedrijf Antwerpen stimuleert al vele jaren de vervoerders, logistieke spelers en andere bedrijven in de haven om te zorgen voor een betere lucht- en waterkwaliteit:

  • Binnenschippers kunnen hun huishoudelijk en gevaarlijk afval afgeven in de drie aanwezige afvalparken voor de binnenvaart in de haven. 
  • Aan de walstroomkasten kunnen binnenschippers elektriciteit gebruiken.
  • We werken aan een verbeterde ontgassingsinfrastructuur, zodat tankschepen die moeten ontgassen, dit nog vlotter en goedkoper kunnen doen.
  • CLean Inland SHipping (CLINSH) wil de uitstoot van de binnenvaart verminderen, met emissiereducerende technologieën, alternatieve brandstoffen en walstroom.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!