Bedrijventerreinmanagement

Op de 12.068 hectare die onze haven inneemt, zijn zo’n 1000 bedrijven met 150.000 medewerkers actief. Dat vraagt een doordacht bedrijventerreinmanagement waarbij bedrijven de krachten bundelen voor duurzame (ecologische, economische én sociale) voordelen: mobiliteitsoplossingen voor werknemers, collectieve afvalophaling, het uitwisselen van materiaalstromen en het delen van installaties. Zo bouwen ondernemingen ook mee aan de circulaire economie.

Zone Luithagen

Een pilootproject van 2010 tot 2016 (ondersteund door het Agentschap Ondernemen) beoogde meer economisch rendement van de zone, minder belasting van het milieu en een betere sociale leefomgeving. Dat liep goed, dus richtten zes bedrijven daarna de vzw Luithagen op. De vzw streeft nog steeds dezelfde doelen na en krijgt financiële steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en het Havenbedrijf Antwerpen. Het actieplan omvat collectief georganiseerde opleidingen, community building en samen duurzaam bouwen en energie-efficiëntie verbeteren. Dit wordt gecoördineerd door een bedrijventerreinmanager.

Logistiek park Waasland

Ook op het toekomstige logistiek park Waasland (West) wordt gewerkt aan een vereniging, zodat het volledige terrein centraal beheerd kan worden door een gezamenlijke bedrijventerreinmanager. Een pendelbus, bundelen van goederenstromen, samen investeren in alternatieve energie en in ecologie worden besproken en georganiseerd. Tot eind 2019 krijgt MLSO, als facilitator, hiervoor financiële steun van VLAIO.

Ook jouw bedrijf kan zich organiseren binnen duurzaam bedrijventerreinmanagement. We brengen je graag in contact met nabije bedrijven of met de bedrijventerreinmanager van zone Luithagen.

Sustainable Development Goals Haven Van Antwerpen

Port of Antwerp Sustainability Award 2021

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka reiken voor de derde keer de Port of Antwerp Sustainability Award uit! Wel 15 projecten uit de Antwerpse haven stelden zich kandidaat om kans te maken op deze Award. Wie die wint bepaal jij, samen met de jury. Bekijk de filmpjes van de 3 finalisten en stem op jouw favoriete project!